Nyugdíjemelés – legalább 160 ezer forintot kellene kapni minden nyugdíjasnak! Végre, erre vártak sokan:

Cikkek Admin Wednesday 27th September 2023

Javaslatot nyújtott be az MSZP a nyugdíjak értékállóságának növelésére.

A párt alelnöke, Korózs Lajos online sajtótájékoztatójában úgy fogalmazott, hogy a megélhetési válság sok nyugdíjast érint, főként az az egymillió idős ember van nehéz helyzetben, akik havi juttatása a 160 ezer forintot sem éri el. Az Országgyűlés elé terjesztett javaslatukban az inflációval növelt nyugdíjemelés mellett a nyugdíjak közti egyenlőtlenségek rendezésére is kitérnek.

A nyugdíjak értékállóságának növelése érdekében az MSZP országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek – jelentette ki az MSZP alelnöke.

Az MSZP YouTube-csatornáján közvetített sajtótájékoztatón Korózs Lajos úgy fogalmazott, hogy a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt az „orbáni infláció” csaknem egy éve bőven 20 százalék felett van.

EGYÉRTELMŰNEK NEVEZTE, HOGY MEGÉLHETÉSI VÁLSÁG VAN MAGYARORSZÁGON, A KÉTMILLIÓBÓL MINTEGY EGYMILLIÓ NYUGDÍJAS MÉG 160 EZER FORINTOT SEM KAP.

Elmondta, az MSZP azt javasolja, hogy a kormány térjen vissza a vegyes indexáláshoz, vagyis a nyugdíjemelésnél 50-50 százalékban vegyék figyelembe a tervezett inflációt és a nettó bérek növekedését.

„Differenciált felzárkóztatásra lenne szükség”

Javaslatot tett a járulékplafon visszaállítására. Kifejtette, az elmúlt években polarizálódtak a nyugdíjak, ezért egymillió forintnál kell meghatározni a nyugdíjjárulék-plafont – írja az MTI. 

Kezdeményezte a nyugdíjak differenciált felzárkóztatását is. Közölte, öt évig mindenki megkapná az inflációval növelt nyugdíjemelést, de az a vegyes indexálás szerint, a keresetemelkedés alapján az átlagnyugdíj arányában mindenkinek azonos összegben járna.

TOVÁBBI JAVASLATAIK KÖZÖTT EMLÍTETTE, HOGY A 13. HAVI JUTTATÁST ÉS A NYUGDÍJPRÉMIUMOT AZONOS ÖSSZEGBEN FOLYÓSÍTSÁK MINDEN NYUGDÍJASNAK. SÜRGETTE, HOGY AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJMINIMUM ÉRTÉKE ÉRJE EL A NETTÓ MINIMÁLBÉR 70 SZÁZALÉKÁT.

Korózs Lajos értékelése szerint az MSZP javaslatai enyhítik a nyugdíjasok közötti egyenlőtlenségeket.

A differenciált nyugdíjemelési javaslat biztosítja, hogy az átlag feletti nyugdíjat kapók is megőrizzék korábbi juttatásuk reálértékét, az alacsony nyugdíjjal rendelkezők azonban az átlagnál magasabb emelést kapnának – magyarázta. Hozzátette: a 13. havi juttatás és a nyugdíjprémium egy összegben történő folyósítása gátolná a nyugdíjak egyre erősebb polarizálódását.

Forrás

7.3 ezer Megosztás

Comments are closed.

Close