ÉG ÖNNEL MŰVÉSZÚR! Presser Gábortól kell búcsúznunk…

Cikkek Admin Wednesday 27th September 2023

Bármennyire is nehéz ezt kimondani, leírni, de mi hárman, Karácsony János, Presser Gábor és Solti János, az LGT tagjai azt szeretnénk tudatni azokkal, akiket érdekel, akik szerették a zenénket, dalainkat, hogy Somló Tamás halála után zenekarunk többé nem lép fel.Tomit nem lehet pótolni, és mi nem is gondolunk semmi ilyesmivel próbálkozni.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akiktől a hosszú évek alatt szeretetet, bíztatást kaptunk, azoknak, akik segítették munkánkat, akik eljöttek a koncertjeinkre, akik hallgatták, tudták a dalainkat, akik gyűjtötték a felvételeinket.Csodálatos volt nektek játszani.

Karácsony János Presser Gábor Solti János

A Locomotiv GT, röviden LGT, a magyar rockzene legnagyobb hatású együttese volt. Az első szupergroupként alakult meg, ami azt jelenti, hogy más formációkból már ismert és elismert zenészek hozták létre.

Megalakulásában nagy szerepe volt az akkori Magyar Ifjúság nevű magazinnak, ami a közönség és az olvasók szavazatai alapján állította össze a legjobb magyar együttest 1970-ben. Tagjai: Radics Béla (gitár), Sztevanovity Zorán (ritmusgitár), Frenreisz Károly (basszus), Presser Gábor (orgona), Laux József (dob), Fülöp Ervin (fúvósok), Benkő László (billentyű), Kóbor János (ének). Ebben a felállásban azonban soha nem léptek fel.

Az LGT 1976-ban Nyugat.hu

De a gondolat gyökeret vert, és 1971-ben Presser Gábor Frenreisz Károllyal, Laux Józseffel és Barta Tamással megalapította az LGT-t. Még ebben az évben megjelent első nagylemezük, a Locomotiv GT, amit 1972-ben követett a Ringasd el magad, amit egy londoni stúdióban rögzítettek. Az LGT-t ugyanis külföldön nagyobb siker fogadta, mint az első időkben itthon, sokan túl elvontnak tartották zenéjüket.

A Képzelt riport megzenésítése után a színházi lekötöttségeket nem vállaló Frenreisz 1973-ban kilépett és megalapította a Skorpiót, helyére Somló Tamás érkezett. 1973-as nagylemezüket, a Bumm-ot betiltották, Barta Tamás ugyanis egyik külföldi turnéjukról disszidált. A zenekar új gitárosa Karácsony János lett, aki a Generálból érkezett.

Az LGT 1983-ban

A Locomotiv GT robogott tovább, évente jelentkeztek újabb nagylemezzel, és közben folyamatosan koncerteztek. Ahogyan Karácsony János mondta nemrég készült interjúnk közben, volt olyan, hogy hónapokig minden nap felléptek valahol.

1976-ban Laux József is távozott, az Egyesült Államokba ment, ahol hangmérnök lett, helyére először a skorpiós Németh Gábor, majd az atlaszos Szekeres Gábor ült, majd az addig a Generálban doboló Solti János érkezett, és így kialakult az LGT leghosszabb ideig működő, utolsó felállása.

Útjuk nem mindig volt sima, 1977-ben kitiltották őket Romániából, és Magyarországon sem léphettek fel egy ideig. Az 1980-as Loksi című dupla album mérföldkő volt az együttes életében, sokan a Pink Floydhoz hasonlították jelentőségüket.

A hatóságok zaklatása aztán kihatott a zenekarra is, egyre kedvetlenebbek lettek, 1984-ben csak két kislemezt adhattak ki, és a lemezre szánt Dalaktika című dalukat a hatóság lázítás címén betiltotta. Ráadásul ebben az időszakban indult el az igénytelen popzenei dömping, és a közönség egy része is elfordult tőlük.

2013-ban

  1. május 2-án, a törzshelynek számító Tabánban tartott koncert után gyakorlatilag megszűnt az LGT. Presser, Karácsony és Somló szólókarrierbe kezdett, Solti pedig más együtteseknek dobolt. 1992-ben a Nyugati pályaudvar épületében öt fellépéses búcsúkoncertet adtak, amit aztán még több koncert követett. 1997-ben váratlanul megjelent 424 – Mozdonyopera című lemezük, 2002-ben pedig A fiúk a kocsmába mentek című albummal jelentkeztek. Az LGT utolsó fellépése 2013. februárjában volt az Arénában, itt három fellépésük volt a nagy érdeklődés miatt.

De több fellépés már nem lesz. Az LGT most már csak felvételeken létezik.

4 ezer Megosztás

Comments are closed.

Close