Elképesztő tények, amiket nem tudtál az ókori Egyiptomról

Cikkek Admin Thursday 8th June 2023

 

Az ősi Egyiptom számtalan titkot rejteget és kultúrája legalább annyira titokzatos, mint a piramisok mélyén nyugvó rejtélyek. Ebben a cikkben feltárunk 10 meglepően érdekes tényt az ősi Egyiptomról.

1. Az ókiri egyiptomban is gyakorolták a körülmetélést

Bizonyos források azt igazolják, hogy a körülmetélkedést már időszámításunk előtt 2400-ban az egyiptomiak is gyakorolták. Egyes kutatások azt feltételezik, hogy mindezt egészségügyi okokból tették, de gyakran a szexuális örömszerzés korlátozásának céljából hajtották végre ezt a beavatkozást. Sajnos nagyon kevés információ áll rendelkezésre ezzel kapcsolatosan és nem tudni, hogy a köznép esetében is végrehajtották-e ezt az orvosi beavatkozásnak számító műveletet. Valószínű, hogy csak az uralkodó osztály és a papok részesülhettek ebben.

2. Az egyiptomiak a fejtetvesség leküzdése érdekében mondtak le a hajukról

A mai történészek már tudják a pontos választ, arra a kérdésre, hogy az ókiri Egyiptomiak lakosainak nagy része miért borotválta a fejét. A válasz egyszerű: a tetvek minenhol fellelhetőek voltak Egyiptom területén. Már akkoriban is léteztek tetűirtó szerek, azonban ezek nem bizonyultak elég hatékonynak, ezért inkább a férfiak és nők is megszabadultak hajuktól. A nők általában parókát viseltek, amitől szükség esetén azonnal meg lehetett szabadulni.

  1. A szép nők testét rothadni hagyták, nem balzsamozták be azonnal

Ha egy egyiptomi férfi meghalt, azonnal a balzsamozóba került. A nőknél ez nem mindig ment így. A törvény értelmében a szép és erejük teljében lévő halott nőket nem küldhették azonnal a balzsamozóba, három-négy napot várni kellett. Ennek az volt az oka, hogy nem bíztak a balzsamozó személyzetében, hogy nem fogják megszentségteleníteni a testet. És nem, ez nem pusztán paranoia, hanem nagyon is jogos félelem volt. Egy balzsamozó egyszer egy királyi testet kapott mumifikálásra, és egy munkatársa rajtakapta, ahogy megszentségteleníti a testet. Bár azonnal kipenderítették, tanultak a dologból – így az egyiptomi uralkodók már nem bízták a frissen elhalálozott nők testét a balzsamozókra.

  1. A halottakkal osztoztak az ételen

Egyiptomban nagyon tisztelték a túlvilágot és a halottakat. Éppen ezért az ősi sírhelyekben mindig ki volt alakítva egy helyiség, mely arra szolgált, hogy az élők meglátogassák a helyet, és ételeket szolgáljanak fel a halott számára.

  1. Női egyenjogúság volt

Egyiptom már az ősi időkben is sokkal fejlettebb civilizáció volt rengeteg tekintetben, mint a környező népek. Egyiptomban többek között a nők egyenjogúak voltak a férfiakkal. Ugyanolyan jogok és kiváltságok illették meg őket, mint bárki mást.

  1. A fáraók erősen elhízottak voltak

A legtöbb festményen a fáraók vékony, izmos emberek, de ez nagyon távol állt a valóságtól. A fáraók a képek megrendelésekor úgy utasították a művészeket, hogy a műveken legyenek vonzóak, ám mumifikálódott testük egészen másról árulkodik. Az egyiptomi uralkodói család tagjainak nagy része masszívan túlsúlyos volt.

  1. Az egyiptomiak hashajtót szedtek havonta háromszor

Az uralkodói családban nagy volt az aggodalom a túlevés miatt. Bár túlsúlyosak voltak, ez nem jelentette azt, hogy azok is akartak maradni. Az egyiptomiak számára pedig továbbra is a vékony, izmos test volt a szépségideál. Így aztán mindent megtettek azért, hogy egészségesek és csinosak legyenek.

A legtöbb egyiptomi havonta háromszor hashajtót szedett, mely általában ricinusolajat vagy abból készült szert jelentett, és egy teljes napot a mellékhelyiségben töltött. Nem volt olyan probléma, amire ne hashajtót szedtek volna. Még a hasmenést is hashajtóval kezelték.

  1. Vérfertőző házasságokat kötöttek

Nem volt ugyan számottevően elterjedt, de egyes esetekben feljegyzésre kerültek esetek, ahol különböző vérfertőző kapcsolatok születtek a gazdag társadalmi rétegek tagjai között.

  1. A férfiak is sminkelték magukat

Egyiptomban a férfiak és a nők egyaránt viseltek sminket, ráadásul nem kis mennyiségben, ugyanis hitük szerint mindez Hórusz és Ré védelmét jelentette a számukra.

9 ezer Megosztás

Comments are closed.