Kiváló fogfehérítő, légtisztító, méregtelenít, a legjobb sampon… Te tudod mi ez?

Uncategorized Admin Tuesday 30th May 2023

Vírusos vagy baktérium okozta hasmenésre, ételmérgezés kezelésére régóta alkalmazzák az úgynevezett carbo activatus-t, magyarul aktív szenet, más néven orvosi vagy aktivált szenet. Egy i. e. 1550-ből való papirusztekercs is említi már, hogy az aktív szén igen hatékony ételmérgezések esetén.

1831-ben pedig egy francia professzor, Tourey akadémikus kollégái szeme láttára halálos mennyiségű sztrichnint vett be, majd annak hatását aktív szén segítségével semlegesítette, így túlélte az esetet. Ez azt bizonyította, hogy az aktív szén rendkívül hatásosan képes különböző gyomor- és bélrendszeri mérgezések megszüntetésére.

Az aktív szenet növényi anyagokból, nagy adszorpciós képességű anyag előállítására alkalmas elszenesítési eljárással készítik. A szénnek az ún. aktív felülete igen nagy: ezen a felületen kötik magukhoz a baktériumokat, vírusokat, ezzel megakadályozva azok felszívódását a szervezetbe.

Egy gramm szén felülete körülbelül nagyjából 500 négyzetméter nagyságú, tehát 0,74 teniszpálya (ami 18 m x 37,5 m) méretének felel meg.

De mire, és hogyan használható konkrétan! Rengeteg mindenre, de íme 5 felhasználási mód!

  1. Fogfehérítő

Ha szeretnénk a tea, kávé, dohány vagy vörösbor által okozott lerakódásokat eltávolítani fogainkról, használjunk szenet. Elsőre furának tűnhet, de érdemes kipróbálni, hiszen annak ellenére, hogy a szén koromfekete, mégis fehér fogakat varázsol. Kenjük be fogainkat gyógyszertárban vásárolt szénporral, majd dörzsöljük át a fogkefével alaposan, és mossuk le.

  1. Légtisztító

A szén eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből és a környezetünkből. Megszünteti a szagokat, baktériumokat, penészt, kórokozókat. Vásároljunk tasakos szénport, és helyezzük el a szobában több helyen a hatékonyság érdekében. Fürdőszobába, hálóban és hűtőszekrényben is érdemes alkalmazni. Két év használat után, a szenet ássuk el a kertben, így jobban meg tudjuk őrizni a föld nedvességtartalmát.

  1. Arcpakolásként

A szén nagyon jó hatással van a bőrre, hiszen megtisztítja azt a szennyeződésektől. Vigyázzunk azonban, ha először alkalmazunk szénből készült arcmaszkot, kipirosodhat tőle az arcunk, és előfordulhat, hogy néhány napig nem múlik el. Az eredmény azonban pótolhatatlan, hiszen a pórusokon át tisztítja meg a bőrt, mely selymes és puha lesz. Először 20-25 percig hagyjuk hatni, hetente háromszor alkalmazhatjuk.

  1. Samponként

A széntartalmú samponok igencsak jó hatással vannak a hajszálak egészségére. Azonban arra figyeljünk oda, hogy a sampon ne csak az elején legyen fekete színű. Ha kezdetben fekete, majd szürkévé válik, azt jelenti, hogy a szén hamar kioldódik belőle, és nem tud eljutni a hajszálak gyökeréig.

  1. A szervezet méregtelenítésére

A szén az egyik legjobb természetes tisztítószer, nagyon hatékony, számos méreganyagot semlegesít. Ajánlott néha szén kúrát tartani, ezzel kapcsolatban számos információ található a világhálón. Arra vigyázzunk, hogy semmilyen előírt gyógyszerrel egyidőben ne alkalmazzunk szenet, mivel a szén ezt méreganyagnak minősíti, és hatástalanítja.

5.3 ezer Megosztás

Comments are closed.