1 PERCE ÉRKEZETT: Súlyos baleset ! Közel 10 km-es a torlódás, forgalmat megállították, nincs átjutás.A helyszínelés jelenleg is tart, a torlódás közel 10 kilométeres.

Cikkek Admin Tuesday 30th May 2023

1 PERCE ÉRKEZETT: Súlyos baleset ! Közel 10 km-es a torlódás, forgalmat megállították, nincs átjutás.A helyszínelés jelenleg is tart, a torlódás közel 10 kilométeres.

Országszerte ködös, párás az idő. Elszórtan ködszitálás miatt nedves, vizes az utak felülete. Vezessenek körültekintően, ha kell válasszanak alacsonyabb sebességet, mert a vizes, nedves útszakaszokon nő a kicsúszás veszélye, illetve hirtelen fékezésnél a megszokottnál hosszabb fékúttal kell számolni.

A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló események.

Egy kisbusz kamionnal ütközött össze az M5-ös autópályán, Újhartyán után. A 39-es km-nél a Budapest felé tartó pályaoldalt lezárták. Személyautóval Újhartyán és Inárcs között, kamionnal Újhartyán és Ócsa között az 5-ös főúton kerülhetnek.Személyautó gyalogost gázolt a 21-es főúton, Salgótarján belterületén. Az 54-es km-nél irányonként egy sávon lehet autózni.Az M70-es autópályán, a Tornyiszentmiklós felé vezető oldalon, Letenye térségében reggeli órákban egy kamion az árokba borult. A 2-es km-nél a mentés idejére a külső és a leállósávot lezárták.A 354-es főúton Debrecen elkerülő szakaszán, az M35-ös autópálya felé vezető oldalon, a 35-ös főúti csomópont lehajtó ágánál aszfaltoznak. A 3-as és a 4-es km között a fél útpályát lezárták!Az M0-s autóút keleti szektorán – Pécel térségében – a 47-es és 49-es km között a burkolat betontábláit cserélik, ezért az M3-as autópálya irányába a 31-es főúti csomópont után a kapaszkodó sávot lerövidítették, valamint a munkavégzés környezetében sávelhúzással terelik a járműveket.

ERRE AZ 5 DOLOGRA FIGYELJ, HA KÖDBEN KELL VEZETNED
Az előrejelzések szerint egyre gyakrabban számíthatunk ködös reggelekre; ilyenkor senki nem szeret autóba ülni. Van azonban, amikor muszáj ködben vezetni, és ilyenkor érdemes sokkal körültekintőbben közlekedni, mint máskor!

Legyen akármilyen rutinos sofőr valaki, a legtöbben nem szeretnek ködben vezetni, hiszen alig lehet belátni az utat, és már rövid idő alatt is kifárad a szem. Most már beköszöntött a hamisítatlan ősz párás, fagyos, ködös reggelekkel, és nem mindig lehet otthon hagyni az autót, főleg, ha munkába jársz vele,írja a ripost.hu

Míg lakott területen egy fokkal könnyebb ködben vezetni, hiszen a közvilágítás segít valamennyire, kint sokkal jobban kell figyelni, mint ködmentes időben. Statisztikák szerint ilyenkor a balesetveszély a sokszorosára nő, hiszen a sofőr nem látja, milyen akadályok vannak előtte, és később veszi észre a váratlan helyzeteket is. Sokszor még a megengedett sebességhatár is túl soknak tűnik, ha nagyon sűrű a köd. Nem csupán a lassabb haladás lehet életmentő, de a nagyobb követési távolság is; de ezen kívül is érdemes néhány dologra jobban figyelni, mint máskor.

A ködben megnő a balesetveszély (Fotó: Pixabay)

  1. Használd a ködlámpákat

Ma már minden autóban alapfelszereltség a ködlámpa, ne felejtsd el bekapcsolni őket, hiszen sokkal jobban fogsz látni. Arra azonban figyelj, hogy a hátsó ködlámpát, vagy más néven ködzárfényt csak akkor használd, ha nem jön mögötted senki. Ha utolér egy másik autós, azonnal kapcsold le, hiszen közelről elvakíthatod vele a másik sofőrt. A távolsági fényszórót felejtsd el ködben, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító falat képez.

  1. Óvatosan az előzéssel

Sűrű ködben érdemes a kocsisorral haladni, nem tanácsos megkockáztatni egy előzést, főleg, ha nagyon lecsökkentek a látási viszonyok. Ködös időjárás esetén érdemes inkább hamarabb elindulni otthonról, hiszen számítani lehet arra, hogy sokkal lassabb lesz a közlekedés tempója, mint verőfényes reggeleken.

Ködben vezetni több türelmet igényel (Fotó: Pixabay)

  1. Ne tévesszenek meg a ködfoltok

Sokszor nem egybefüggően, hanem foltokban terül el a pára az úttest felett. Sokan azonnal gyorsítanak, amint kiérnek egy ködfoltból, ám ez veszélyes lehet, hiszen a következő foltba sokkal nagyobb sebességgel érkezik az autó, mint amekkora biztonságos lenne. A hirtelen csökkenő látótávolság rengeteg kockázatot rejt magában.

  1. Legyen rendben a kocsi

Indulás előtt ellenőrizd le, hogy az autó világítása megfelelően működik-e, és nézd meg, hogy a fűtés, párátlanítás is rendben van-e. Ugyanilyen fontos, hogy legyen szélvédőmosó-folyadék a tartályban, és az ablaktörlő lapátok is működőképesek legyenek.

ontos, hogy rendben legyenek az ablaktörlő lapátok (Fotó: Pixabay)

  1. Ha szükséges, állj ki a forgalomból

A ködben történő vezetés nagyon fárasztó, így könnyen lehet, hogy hosszabb úton csökken a reakcióidőd, elfárad a szemed, elálmosodsz. Ha úgy érzed, hogy nem bírod tovább, állj félre egy pihenőhelyen, szállj ki a kocsiból, és mozgasd át magad, hogy frissen tudd folytatni az utat.

4.9 ezer Megosztás

Comments are closed.