Érkezik a tél: 100km/h-s szél, havazás, -15, -20 fok!

Képek Admin Tuesday 17th May 2022

80-110km/h-s széllel, jelentős havazással törhet ránk a -15, -20 fok csütörtökön!
Az átlagnál melegebb idő már a végét járja, hiszen minden bizonnyal a hét második felében, talán az év eddigi legmarkánsabb időjárás változását tapasztalhatjuk meg.

Ugyan teljesen biztosat nem lehet állítani, mégis a modellek hasonló számításai alapján a télimádók kezdhetnek örülni, hiszen csütörtökön viharos, a Bakonyban akár orkán erejű széllel és hóval, szibériai eredetű sarkvidéki fagyos levegő árasztja el a Kárpát-medencét.

Hőmérsékleti animációs előrejelzés:

Mediterrán ciklon, kezdeti kettősség!
Szerdán ér el minket a változást elősegítő ciklon. Ennek eleinte előoldalán leszünk, így az északi megyéket leszámítva megenyhül az idő és délen ismét 8-10 fok lesz. Északra azonban nem tud feljutni a meleg, ott fagypont körül alakulnak majd a hőmérsékletek.

Már szerdán is jelentős mennyiségű csapadék hullhat, ami északon, északnyugaton havas eső, eső és hó formájában valószínű. Megmaradó hó azonban csak az északnyugati csücsökben és a magasabb hegyeinkben lehetséges átmenetileg.

Csütörtök hajnalban viharos, akár 100-110km/h-s széllel, hóval betör a fagy!
Viharos szél:
Csütörtök hajnalban a telet szeretők kezdhetnek izgulni, ugyanis a ciklon hátoldalára kerül hazánk, hidegfrontja következik.

Ekkor részben az országtól északnyugatra elhelyezkedő anticiklon és a tőlünk délkeletre elhelyezkedő ciklon középpontja közötti nyomás különbség miatt, részint pedig a hirtelen markáns hőmérsékleti különbségnek köszönhetően viharos, általában 60-80km/h-s, a Bakonyban, Budai-hegyekben, Pilisben, Alpokalján és a Börzsönyben, valamint a Balatonnál esetleg a 100-110km/h-t is elérhetik a legerősebb széllökések a jelen állás szerint.

délelőtt 10 óra

Délután 1 óra

Délután 4 óra
15-17 fokos lehűlés:
A széllel sarkvidéki hideg tör majd be, ami órákon belül, néhol közel 20 fokos lehűlést okoz. Éjjel még csak az ország nyugati és északi harmadán, reggelre már a Tisza vonalanál is fagyhat, estére országszerte -5 fok köré, alá, északon akár -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

Ez annak fényében kifejezetten extrém, hogy hajnalban a Dunától keletre 7-12 fokot mérhetünk. Péntek reggelre ezeken a részeken is -7, -10 fokig hűlhet a levegő, miközben erős, viharos szél fújhat!

Hajnalban
Reggel
Éjjel

Péntek reggel
Jelentős havazás:
A csapadék estétől nyugat felől gyors ütemben vált át havazásba és a déli órákban már országszerte hó formájában hullhat. Sajnos a hideg érkeztével fokozatosan a csapadék megszűnik, még így is a jelenlegi számítások szerint országszerte kialakulhat lepel-10cm közötti hóréteg, vagy ezt meghaladó, amit a viharos szél hordhat és magasabb torlaszokat is emelhet. A legtovább keleten eshet a hó, ott akár péntek délig is kitarthat.

Az ECM modell reggeli várt hómennyisége

A GFS modell éjszakai frissítésének várt hómennyisége
-15, -20 fokok követhetik a havat!


A folytatásban a hideg nagy valószínűséggel elárasztja hazánkat. A magasban -15, -23 fok közötti hőmérséklet valószínű, ez nagyjából 1500m magasan, ami az idei és az elmúlt évek téli időjárásának az egyik, ha nem a leghidegebb időszakát jelentheti. A hétvégén és a jövő hét elején hajnalban -20 fok köré, a havas, szélvédett tájakon esetleg az alá csökkenhet a hőmérséklet és napközbeni is jellemzően -5, -12 fok közötti hőmérsékletek várhatóak.


A hidegről részletesen ide kattintva olvashatnak!

1500m hőmérséklet február 15-én
Borító: MTI fotó
Magassági hőmérsékleti térkép, hótérkép: wxcharts
Szél, hőmérséklet: OMSZ
Facebook Comments

7.8 ezer Megosztás

Comments are closed.